Wat is netwerken

Eigenlijk betekent netwerken niets anders dan het leggen van contacten en het onderhouden van deze contacten. Je hebt vaak een bepaald doel om in contact te komen met mensen wanneer je gaat netwerken. Het doel om in contact te komen met deze mensen is vaak omdat ze handig kunnen zijn voor je carrière. Je netwerkt bijvoorbeeld met mensen in de arbeidsmarkt om zo informatie te winnen over de mogelijkheden in een bepaalde arbeidsmarkt of om informatie te krijgen over een bepaalde vacature. Verder is netwerken ook een manier om jezelf te presenteren binnen de branche waarin jij werkzaam bent. Des te meer mensen je kent, des te handiger voor jouw carrière.

Netwerken handig voor jou

Het doel van netwerken is dus om zoveel mogelijk mensen te leren kennen die jouw kunnen helpen bij je carrière. Netwerken helpt jou een helder beeld te krijgen van jouw kwaliteiten en kansen in het de branche van het beroep dat jij uitoefent of graag wilt uitoefenen. Wanneer je mensen kent in de branche kunnen zij je informatie geven over het bedrijf, bepaalde vacatures of je voorstellen aan nieuwe, interessante contacten. Hierdoor creëer je jouw eigen netwerk.

Wat heb je hiervoor nodig

Om te netwerken is het belangrijk dat je goed in kaart brengt wat jouw netwerk nu is en wat voor netwerk je graag wilt hebben binnen het gewenste tijdsbestek. Vaak ken je al meer mensen die je denkt die voor jou van interessante waarde kunnen zijn. Bekijk je Sociale Media profielen, visitekaartjes en contactenlijst in je telefoon eens opnieuw maar dan met andere ogen. Soms kom je er achter dat mensen die heel dichtbij je staan op zakelijk niveau toch meer voor je kunnen betekenen dan je in eerste instantie had gedacht. Verder is het handig om netwerkbijeenkomsten af te gaan en borrels te bezoeken van de branche waarin je werkt.

ondernemersnetwerken borrel