Hoe moet je netwerken

Netwerken is makkelijker gezegd dan gedaan. Iedereen kan wel een praatje maken met iemand maar hoe vind je de juiste mensen om je heen en hoe ga je het gesprek dan aan? Oftewel: Hoe weet jij zeker dat je over een tijdje de juiste groep mensen om je heen hebt bereikt die jou kan helpen stappen te zetten in jouw carrière?

Opbouwen van een netwerkondernemersnetwerk

Bij het opbouwen van een netwerk zijn er een aantal dingen belangrijk. Ten eerste is het goed om te beseffen dat netwerken niet hetzelfde is als verkopen. Bij verkopen moet je overtuigen en dat moet je natuurlijk bij netwerken ook, maar daar is het vooral ook belangrijk dat je betrouwbaar bent. Je wilt niet dat iemand over een tijdje met je aan de slag gaat en ontdekt dat alles wat je zegt niet waar was. Ten tweede is het belangrijk om te onthouden dat netwerken niet hetzelfde is als borrelen. Bedenk goed wat de reden is waarom je hier bent en wat voor indruk je graag wilt achterlaten. Ten derde is het vooral belangrijk om heel dicht bij jezelf te blijven. Blijf jezelf en zorg dat je sympathiek overkomt.

Beginnen met netwerken

Het is vaak het makkelijkst om te beginnen bij de mensen die je al kent. Uit je vriendengroep kun je de mensen benaderen die interessant kunnen zijn voor jouw netwerk. Wanneer je klaar bent om verder te gaan, kun je naar borrels, netwerkevenementen of andere netwerkbijeenkomsten van jouw branche gaan om zoveel mogelijk mensen te ontmoeten die interessant kunnen zijn voor jouw carrière.

Netwerken met succes

Op een netwerkbijeenkomst netwerk je met succes wanneer je een goede eerste indruk achterlaat. Hoe je een goede eerste indruk achterlaat is natuurlijk bij iedereen anders maar één van de dingen wat mensen fijn vinden is wanneer je goed voorbereid bent. Wees je er dus van bewust wat deze persoon voor jou kan betekenen en lees je goed in. Kom dus niet naar de bijeenkomst om gewoon wat gesprekken aan te gaan maar heb duidelijk voor ogen welke persoon je wilt hebben, wat de reden is en waarom hetgeen wat deze persoon doet goed aansluit bij jouw wensen. Het is ook belangrijk geduldig te zijn en rustig af te wachten wat deze persoon voor je kan betekenen.

Netwerkvaardigheid

Indien je al langere tijd netwerkt, dan krijg je vaardigheid in het netwerken. Dit houdt in dat je in staat bent om gemakkelijk contact te leggen met interessante mensen voor jouw beroepenveld. Dit houdt ook in dat je in staat bent om op een effectieve manier gebruik te maken van je contacten en ze te gebruiken om ideeën uit te wisselen en nieuwe ingangen voor jezelf te creëren.