Vrouwennetwerken

Ondernemersnetwerken zijn netwerken die ondernemers aan elkaar verbinden. Door je aan te sluiten bij een ondernemersnetwerk heb je het voordeel dat je steeds meer mensen leert kennen die interessant kunnen zijn voor jouw carrière. Eén soort netwerk waar je je bij kunt aansluiten, is een vrouwennetwerk. Een vrouwennetwerk is opgezet om vrouwen in een hoge positie te helpen omdat ze soms als minderheid werkzaam zijn op een bepaalde positie. Dit netwerk ondersteunt hoogopgeleide vrouwen bij netwerken maar ook in hun positie wanneer er iets gaande is wat ze niet zelf kunnen oplossen.

Ondernemende vrouwen

Er komen steeds meer netwerken waarbij vrouwen de handen ineen hebben geslagen en een vereniging hebben opgericht voor vrouwen in de branche waarin zij werken. Door lid te worden van een vrouwennetwerk heb je vaak voordelen als borrels, lezingen en informatiebijeenkomsten. Hierdoor zal je zelf meer leren, meer vrouwen ontmoeten in dezelfde branche en kun je ook problemen delen die je misschien zelf wel ondervindt wanneer je als vrouw een minderheid bent in je positie.

Verschil vrouwennetwerk en normaal netwerk

De sfeer in een vrouwennetwerk is vaak vertrouwelijk. Vrouwen voelen zich veilig. Het voordeel van een vrouwennetwerk is dat je de mogelijkheid hebt om te leren netwerken wanneer je nog niet zo goed weet hoe dit in zijn werk gaat zonder dat dit veel stress oplevert. Tevens kun je met behulp van een vrouwennetwerk ook stress afbouwen. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen juist stress afbouwen door met andere vrouwen over de problemen op werk te praten terwijl mannen gaan sporten. Een vrouwennetwerk kan dus ook dienen om stress af te bouwen.

Soorten vrouwennetwerken

Er zijn verschillende soorten branche netwerken die zich identificeren als vrouwennetwerk. Een paar voorbeelden zijn de HOM (Vrouwen in Hoger Overheidsmanagement), netwerk Brandweervrouwen of de VIIP (Vrouwen in Institutioneel Pensioen). Dit zijn een aantal voorbeelden van netwerken die een speciaal ondernemersnetwerk hebben opgericht voor de vrouwen die werken binnen de bepaalde beroepstak. Doelen van deze netwerken zijn bijvoorbeeld om de belangen van vrouwen te behartigen maar ook de instroom van vrouwen binnen deze bepaalde beroepstak te stimuleren. Ten derde is dit vrouwennetwerk er ook om de vrouwen in deze branche te ondersteunen in het werk dat ze doen en een aanspreekpunt te zijn.

Aanmelden voor een vrouwennetwerk

Je kunt gewoon zoeken op jouw beroep en vrouwennetwerk. Het zou dan maar zo kunnen dat je dan de website krijgt van een ondernemersnetwerk speciaal gericht op vrouwen. Op deze website kun je vervolgens lezen wat de doelen zijn van deze belangenorganisatie en zelf besluiten je aan te melden bij het netwerk. Vervolgens krijg jij ook alle voordelen mee van het lid zijn bij een ondernemersnetwerk.